En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

UiS-studentene om koronapass: – sikrere

, ,

Høyre og Ap i Stavanger vil ha koronapass. UiS-studentene Live Skille og Malin Petrea Jørgenvåg er også positive til ordningen. 

Av Fredrik Sirevåg

De studerer master i endringsledelse på Universitetet i Stavanger og sitter i et innhukk i Arne Rettedal-bygningen som brukes til lesing.  

– Jeg er veldig positiv til koronapass egentlig. Da har man mulighet å vite at stedet man drar på ikke har folk som er smittet. Det er sikrere og man har muligheten til å leve et mer normalt liv, sier Skille, som er vaksinert med to doser. 

Nå venter hun på sin tredje. Det samme gjelder Jørgenvåg som sitter på den andre siden av bordet. De går i den samme klassen og tilhører samme kohort. 

– Jeg tenker at en av grunnene til at vi har pusha så hardt for at folk skal bli vaksinert er jo sånn at vi kan leve et normalt liv igjen. Da må man på et tidspunkt ta det steget for at det skal bli mulig, sier Jørgenvåg.

Ekstraordinært formannskapsmøte

For kommunen de studerer i ble dette et tema på et ekstraordinært formannskapsmøte rett før det nye året startet.  På koronapasset står det om du er vaksinert, om du har en nylig negativ test, er immun etter å ha hatt koronasykdom. 

– De som velger å ikke vaksinere seg, setter ikke bare seg selv i fare, men også andre. Dét er grunnen til at vi har stengt ned nå. Med koronapass vil man åpne for forskjellsbehandling. Vi mener tiden er inne for det nå, sa Mossige til Stavanger Aftenblad. 

Gruppelederen fikk også støtte av gruppeleder Sissel Knutsen Hegdal i Stavanger Høyre. Koronapasset kan brukes på blant annet serveringssteder og kino. Selv om Live og Malin er positive til ordningen ser de likevel noen ulemper. 

– Det jeg tenker er mest negativt er jo de som ikke kan ta vaksine på grunn av sykdom. De blir ekskludert, sier Malin. 

Hun trekker også fram frihet. 

– Et av argumentene er kanskje at du tar vekk folks frie valg, muligheten til å velge selv, sier Malin. 

Helsedirektoratet kritisk

I tillegg har også Helsedirektoratet vært kritisk til bruk av koronapass på grunn av den nye koronavarianten, omikron. I en anbefaling som ble sendt fra Helsedirektoratet i desember om hvilke tiltak regjeringen burde iverksette, var førstnevnte imot å innføre ordningen. De to studentene vet ikke hva som skjer framover. 

– Jeg tror kanskje ikke at koronapass er løsningen på alt. Det ser man jo andre steder hvor det har blitt brukt som for eksempel i Danmark. Der er det fortsatt skyhøye smittetall. Jeg tenker at nytten i å bruke koronapass ligger heller i å pushe folk til å bli vaksinerte. 

Hun peker på hvordan vaksineringen kan hindre sykehusinnleggelser. 

– Da vil det bli mulighet for å åpne opp og det er jo det alle ønsker. Ingen liker å leve som dette. Men akkurat nå så tenker jeg at tiden framover er veldig usikker, sier Malin. I den skrivende stund er trenden i registrert smitte, stigende. På regjeringens pressekonferanse den 14 januar var koronapass ikke et av tiltakene som ble lagt fram. De neste ukene vil vise om koronapass blir et av tiltakene regjeringen tar i bruk.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *