En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Studenten Rune fikk over tre ganger så dyr strømregning i desember – hinsides

, ,

I fjor i februar var strømregningen til Rune Høyvik Rosnes på 1250 kroner. Under et år senere i desember kom den på hele 3946 kroner.

Av Fredrik Sirevåg

Rosnes sitter inne i biblioteket på Kjølv Egelands hus for å lese pensumlitteratur. 45-åringen har både hus og unger. Etter rekordlave priser i 2020, har familiefaren sett det helt motsatte i 2021.

– Det er fryktelig mye penger. Jeg syns det er irriterende i den forstand at vi burde være mer forberedt på det som kom. Men det slo meg ikke en gang at det skulle bli så mye at du går fra noen få øre til seks kroner i kilowattimen på sitt høyeste som bare var hinsides, sier Rosnes. 

Ifølge Energi Norge som er interesseorganisasjonen til selskapene som produserer, transporterer og leverer fornybar energi i Norge, skyldes den store økningen i 2021 en kald vinter og vår, uvanlig lite nedbør, vind og høye strømpriser i Europa. 

Gjort flere tiltak

Rosnes får strømmen sin fra Tibber og bor i et hus fra 60 tallet som han beskriver som “trekkfullt”. Han har forsøkt flere virkemidler for å senke strømkostnadene. 

– Du ser jo ikke pengene. Jeg har ikke en skuff med lapper, men det er mye penger så da prøver du å spare. Det som vi har sett er at det å spare på nattestid er ikke særlig billigere. Det er jo ikke sånn at vi har fem kroner om dagen og 20 øre på natten. Det er 1,50 på dagen og 1,20 om natten. Forskjellen er dyrt og “grevla dyrt”, sier Rosnes.

De høye strømprisene har ført til noen endringer for familien. 

– Jeg har jo unger så de har fått litt kaldere soverom enn de har hatt før. Vi har også skrudd ned varmen generelt i stuå.. Vi kler på oss litt ekstra som raggsokker og genser, når vi før kanskje gikk i T-skjorte, sier Rosnes. 

Han mener de høye strømprisene ikke er noen fest for forbrukerne, og tenker spesielt på de som er dårligere stilt økonomisk fra før av. Rosnes trekker fram studenter.

– Jeg er jo student nå. Det er ikke slik at du har enormt mye å rutte med. Jeg har ikke en full jobb utenom som bringer inn masse cash. Da svir det desto mer, sier Rosnes. 

Rosnes er kritisk til strømaktørene.

– Det burde vært bedre varsla fra de som jobber med dette. Jeg jobber ikke med strøm til daglig, men vi har firma som vi hadde tiltro til eller hadde i hvert fall som  Lyse og Statkraft. De burde nesten ha gått fra hus til hus og gitt beskjed om at nå kommer strømkostnaden til å bli ekstremt mangedoblet, sier Rosnes. 

Energi Norge svarer på kritikken slik. 

– Mange har omtalt situasjonen som er nå som den perfekte stormen, og stormer er det ofte vanskelig å varsle. Derfor var det ingen som kunne vite dette, hverken strømselskaper eller andre. Den egentlige hovedårsaken er de høye gassprisene i Europa i kombinasjon med lav magasinfylling, skriver kommunikasjonsdirektør i Energi Norge, Christina Søgård, i en mail til SMIS. 

Samtidig mener Rosnes at de høye strømprisene er en «wake up call».

– Jeg syns det er en tvingende nødvendighet at vi får øynene opp for hvor mye energi vi faktisk sløser ut, sier Rosnes.

Demonstrasjon i Stavanger

Det har også vært flere demonstrasjoner mot de høye strømprisene rundt om i landet. I Stavanger ble den arrangert på torsdag. Flere hundre møtte opp på torget for å høre hva som ble sagt. På listen sto blant andre stortings og Rødt-politiker, Mímir Kristjánssons og leder i studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, Eira Aas Eide.  SMIS var til stede ved demonstrasjonen og stilte sistnevnte noen spørsmål. 

Hva tenker du om strømprisene?

–  Jeg tenker at de er altfor høye. Jeg har jo hørt om studenter som må ta strømregningen på kredittkort og studenter som har to jobber, men som fortsatt bekymrer seg for strømmen så jeg tenker det er over alt som er rimelig, sier Eide. 

Hva tenker du om strømsituasjonen framover?

–  Jeg håper jo det kommer tiltak som gjør det mye mer forutsigbart for studentene, at det ikke blir så økonomisk vanskelig, sier Eide.

Finansstudent Rosnes tror strømprisen blir værende på det samme nivået

– Men det er klart at når temperaturen begynner øke og det nærmer seg vår så vil jo oppvarmingsbehovet reduseres, sier familiefaren. Ifølge Energi Norge sin nettside som viser til NVEs kraftmarkedsanalyse vil kraftforbruket i Norge øke med over 25 prosent frem mot 2040, grunnet elektrifisering og industriutbygging. De forventer også at forbruket øker raskere enn utbyggingen av ny kraftproduksjon. I tillegg tror de den gjennomsnittlige kraftprisen vil ligge på rundt. De skriver også «På kort sikt vil prisene være svært væravhengige, slik vi har sett de siste årene”. Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *