En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Skolepenger vil ta knekken på gratisprinsippet

, ,

Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Av Kafia Mohamud, på vegne av Arbeiderpartiet sitt studentlag, nasjonalt (Astud).

KOMMENTAR: I Norge har vi gratisprinsippet som skal sikre lik rett til utdanning. Om du ønsker å studere ved et universitet eller en høyskole i Norge skal du vite at du har like muligheter som alle andre, enten om du kommer fra Norge eller utlandet. Derfor er vi i Astud fortvila, når regjeringen nå vil innføre skolepenger for internasjonale studenter. Kommer du fra et land utenom EU/ EØS eller Sveits, skal du ifølge forslaget fra regjeringen måtte betale for å studere i Norge. Dette mener vi er helt feil.

Som et parti for vanlige folk, arbeideren og den jevne student, kan ikke arbeiderpartiet være med på et slikt forslag. Et forslag som dette vil gjøre det vanskeligere for utenlandske studenter å studere i Norge, ta knekken på gratisprinsippet og samtidig gjøre at vi risikerer å miste flere hundre internasjonale studenter i året, da flere ikke vil ha råd eller kapasitet til å studere her til lands.

Samtidig legger hurdalsplattformen til grunn at alle skal ha lik rett til utdanning, uavhengig av økonomi og familiesituasjon. Ved at internasjonale studenter skal måtte betale for å studere i Norge, rokker regjeringen ved gratisprinsippet i høyere utdanning og begår et direkte løftebrudd mot studentene. Dette vil bryte ut i større negative konsekvenser, blant annet å miste vårt internasjonale studentpreg og skape utfordringer for studenter som ønsker å studere i Norge.

Studenter i Norge i dag er også de studentene som jobber mest ved siden av studiene i hele Skandinavia. Likeså har vi i dag en studentboligkrise, samtidig som prisene i samfunnet øker uten at studielånet øker i samme grad. Når du så reiser fra eget land for å studere i Norge, har brukt mye penger på pensum og studentbolig, har utfordringer med språk, ikke har noe annet valg enn å jobbe ved siden av studiene og bor i en liten studentbolig, så skal du i tillegg pålegges ekstragebyr. Dette er ikke solidarisk, og vi i arbeiderpartiet sitt studentlag mener at skolepenger derfor er helt feil prioritering fra regjeringen. Slik kan ikke Arbeiderpartiet være med på.

Gratis utdanning har likeså vært et konkurransefortrinn for norske universiteter og høyskoler. Mens det å studere i andre land er kostbart, har Norge kunnet veive med gratis utdanning til alle. Samtidig har gratis utdanning her til lands gjort at vi har kunnet tiltrekke oss talentfulle studenter. Studenter som nå kan komme til å velge andre land å studere i. Vi i Arbeiderpartiet sitt studentlag skulle gjerne sett et solid kunnskapsgrunnlag før innføring av skolepenger, blant annet i forhold til hvor mange studenter vi kan komme til å miste og internasjonal solidaritet.

Flere norske universiteter og høyskoler har i alle år kunnet veive med et internasjonalt preg. Mulighetene for å kunne rekruttere og bedrive inn og utveksling fra hele verden har i stor grad vært en styrke for universitetene her til lands. Ved å innlemme skolepenger for internasjonale studenter, vil dette bli både vanskelig og utfordrende, og det vil bli utfordrende å opprettholde enkelte utdanninger som strekker seg mot nettopp internasjonale studenter.

Og vi skal vi ikke se lengre enn til vårt naboland Sverige, som i 2011 innførte skolepenger for utenlandske studenter. Ved å gjøre dette, mistet de nærmere 80% av sine internasjonale studenter fra utenfor EU/ EØS og Sveits. Danmark mistet 55% i 2006-2007 og Finland 36% i 2017. At vi ikke lærer fra våre naboland og ser at dette også er en stor risiko her i Norge synes vi i arbeiderpartiet sitt studentlag er skremmende. Vi mener at regjeringen ikke har råd til å ta denne regningen. Skal vi kunne si og påberope oss at vi er og skal ha et internasjonalt studentmiljø og forskningsmiljø, så trenger vi også internasjonale studenter. Skal vi kunne ha et samfunn med plass til alle, så trenger vi internasjonale studenter.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *