En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Legger seg flat etter 200.000 kroners tur

, , ,

Styret i LED-linjen på UiS dro på luksustur til Dubai i mars, på felleskassas regning. Nå legger tidligere styreleder og arrangør av turen Genette Våge seg langflat.

Av Joakim Viland

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det.»

Slik begynner unnskyldningen til Genette Vågen , fjorårets styreleder for LED-linjen på UiS. I uttalelsen publisert på LinkedIn onsdag ettermiddag, forklarer Vågen at hun legger seg langflat.

Hele uttalelsen kan du lese nederst i artikkelen.

Uønsket oppmerksomhet

På søndag kom nyheten om selve turen til Dubai og dens prislapp i en artikkel fra Byas. Saken har siden blitt plukket opp av andre medier, deriblant en artikkel i VG fra mandag. I artikkelen på søndag, kom Vågen med uttalelser der hun forsvarte både pengebruken og valget av reisemål.

Både Byas og VG publiserte artikler der de drøftet blåturen. Foto: skjermdump.

Til Byas sa vågen blant annet:

– Vi jobber ikke for oss selv i styret, men for alle studentene. Det er totalt sett brukt mer på studentene i år enn på blåturen. Det er trist for oss som har jobbet og stått på i et helt år, at folk blir irriterte med en gang vi får noe ekstra. Man må gi noe tilbake til studenter for at de skal engasjere seg i styret.

Videre sier hun:

– Først mot slutten av styreåret ser vi hvor mye som er igjen [av budsjettet red.anm.], og hvor mye som kan gå til blåtur. På generalforsamlingen informerte jeg om hva vi hadde brukt, og skulle bruke, penger på. Dette var over en måned før blåturen. Alle studentene var invitert.

Turen var en såkalt «blåtur», som betyr at den var hemmelig for styret, bortsett fra Vågen, frem til avreise.

Kontroversielt reisemål

Ved siden av prislappen på turen på svimlende 200.000 kroner, eller litt over 16.600 per person, forsvarte Vågen opprinnelig også valget av reisemål. Dubai er et upopulært reisemål for turister etter dokumenterte brudd på menneskerettigheter.

I artikkelen fra søndag sier Vågen at hun er klar over at valget er kontroversielt.

– Derfor har vi ikke promotert turen noe særlig, og ikke lagt ut noe på linjeforeningens kanaler. Dette er ikke et arrangement for linjeforeningen, men for styret. Det vil alltid være ulike ting i forskjellige land som ikke er bra, sier vågen til Byas.

«Legger meg flat»

Vågen kom med en offentlig unnskyldning via sin LinkedIn profil onsdag kveld. Hun innleder innlegget med å si

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det».

I uttalelsen på LinkedIn oppklarer Vågen blant annet grunnen til at Dubai ble valgt som reisemål. Det var ganske enkelt fordi landet var ett av få som ikke var påvirket av koronarestriksjoner.

Hun følger dette raskt opp med å si at hun nå er klar over hvilket budskap det sender å ta med styret til destinasjonen.

«Avgjørelsen om å dra dit [Dubai, red.anm.] burde aldri vært tatt. Signaleffekten det har å dra til et land som det er dokumentert at bryter menneskerettigheter, er rett og slett elendig.»

Genette Vågen la ved dette bildet i den grundige unnskyldningen hun publiserte onsdag ettermiddag. Foto: LinkedIn/privat

Videre forklarer Vågen at hun har slitt med å forstå hvor feil hele turen ble oppfattet av publikum.

«Siden intensjonen min var god, har det vært vanskelig for meg å ta inn over meg hvor feil dette slo ut. Derfor ser jeg også at uttalelsene mine i mediene i forbindelse med denne saken rett og slett ikke ser bra ut.

Jeg burde ikke kommet med et eneste motargument. […] du drar rett og slett bare ikke på en så dyr blåtur til Dubai.»

Har gjort vondt

I etterkant av artiklene i Byas og VG, forklarer Vågen i innlegget at hun har mottatt flere ubehagelige meldinger. Disse har hun mottatt privat, på e-post, sosiale medier og telefon. Det har påvirket henne.

«Det har gått inn på meg, og jeg synes det er trist å se hva enkelte skriver. Enkelte meldinger har rett og slett gjort vondt.»

I uttalelsen fremgår det at det både er snakk om saklig kritikk som går på pengebruk og reisemål, i tillegg til personlige angrep. Til det sier hun at hun tar til seg det første, da saklig kritikk både er «fortjent og berettiget».

Hun avslutter unnskyldningen slik:

«Jeg vil bruke dette som et eksempel på at vi som studenter også har en påvirkningskraft. Vi har et ansvar for å sende ut gode og riktige signaler, for å skape en bedre fremtid for oss alle.

Der feilet jeg grovt i dette tilfellet.

Jeg beklager.»

SmiS har vært i kontakt med Vågen, og venter foreløpig på svar.

Vågens uttalelse på LinkedIn

«Jeg har gjort feil, legger meg flat, og kan ikke gjøre annet enn å lære av det.

Da jeg som leder av Linjeforeningen for Elektro og Data ved Universitetet i Stavanger fikk ansvaret for å arrangere årets blåtur, hadde vi gjort et såpass bra år at vi satt igjen med en del penger på konto.

For å belønne styret for innsatsen, og gjøre det attraktivt for nye, potensielle styremedlemmer å tre inn, valgte vi å gjøre noe ekstra rundt årets tur.

Intensjonen var god. Men gjennomføringen står til stryk.

Et av få land som jeg visste ikke var påvirket av restriksjoner, var nemlig Dubai. Avgjørelsen om å dra dit burde aldri vært tatt. Signaleffekten det har å dra til et land som det er dokumentert at bryter menneskerettigheter, er rett og slett elendig.

Å bruke såpass mye penger som vi gjorde på utflukter der nede, og poste glansbilder av det i sosiale medier, var den neste, grove feilvurderingen.

Det var rett og slett ikke gjennomtenkt – og det ansvaret må jeg som leder og ansvarlig for turen ta på min kappe. Jeg hadde rett og slett ikke ballast og erfaring nok til å gjøre en god vurdering.

Siden intensjonen min var god, har det vært vanskelig for meg å ta inn over meg hvor feil dette slo ut. Derfor ser jeg også at uttalelsene mine i mediene i forbindelse med denne saken rett og slett ikke ser bra ut.

Jeg burde ikke kommet med et eneste motargument. Det betyr ingenting hvor mange timer vi har lagt ned i arbeid, hvor mye vi har brukt på studenter gjennom året – du drar rett og slett bare ikke på en så dyr blåtur til Dubai.
Jeg er 24 år og er på vei over i næringslivet. Jeg forsøker å lære hver dag – og dette ble for meg en utrolig tøff, men verdifull lærepenge.

Jeg har den siste tiden fått mange ubehagelige meldinger privat, både på e-post, telefon og i sosiale medier. Det har vært vanskelig.

Det har gått inn på meg, og jeg synes det er trist å se hva enkelte skriver. Enkelte meldinger har rett og slett gjort vondt. Samtidig kan jeg ikke annet enn å takke meg selv. Den delen av kritikken som går på sak, og ikke person, er fortjent og berettiget.

Jeg kan ingenting annet gjøre enn å legge meg flat og si at så å si alt burde vært gjort annerledes i denne saken.

Det er også grunnen til at jeg har tatt på meg flere ulike verv etter at idrettskarrieren min fikk en brå slutt.

I dette tilfellet slo engasjementet mitt veldig feil ut. Det må jeg bare ta inn over meg og bruke som læring videre i karrieren min – og min medstudenters.

Jeg vil bruke dette som et eksempel på at vi som studenter også har en påvirkningskraft. Vi har et ansvar for å sende ut gode og riktige signaler, for å skape en bedre fremtid for oss alle.

Der feilet jeg grovt i dette tilfellet.

Jeg beklager.»


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *