En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Blakk på budsjett: studentens beste sparetips

, , ,

Mange studenter sliter med at lommeboken blir mindre og mindre mot slutten av måneden. Med trangt budsjett og dyre varer er ikke studentlivet alltids like lett. Her er noen sparetips fra medstudenter og eksperter.

Av Hanna Bongom

Nora Gravdal Ulriksen og Andrea Berge studerer ved Universitetet i Stavanger. Begge har akkurat begynt på sin mastergrad i økonomi og har gått på Universitetet noen år. De kommer med mange råd og tips, som de selv tar godt i bruk i løpet av semesteret. 

Mat og dagligvarer

– La lommeboken ligge hjemme, sier Gravdal Ulriksen

Ett av de tipsene hun mener er best når det kommer til å skulle spare penger som student, er å ta seg tid til å lage lunsj kvelden før. Hun fortsetter:

– Jeg føler rundt 100kr på mat hver dag egentlig er nok. Om man går i kantinen på skolen så bruker man fort 80kr og da har man brukt nesten alt for dagen.

Nina Stuberg Guldseth driver en matbloggen @sunn.student på instagram, samtidig som hun er utdannet helsesykepleier og studerer ernæring og helse. Hun er opptatt av at man skal kunne lage sunn og god mat som gir oss de næringsstoffene vi trenger.

– Jeg slår et slag for å bytte ut kjøtt med bønner, kikerter og linser for å spare penger. Kjøtt er dyrt, mens en boks med bønner, kikerter eller linser koster i underkant av 10kr. Dette er veldig næringsrike og gode alternativer i en sunn livsstil, sier Stuberg Gulseth.

Videre tipser Stuberg Guldseth om at det er like godt med bønner eller linser i taco som kjøtt, bare mye billigere.

– Se gjennom mattilbud-appen før du går og handler, slik at du kan på best mulig måte planlegge handleturen og spare noen kroner, sier matbloggeren

Dette er ikke første året til Gravdal Ulriksen og Berge som studenter i Stavanger og det er ikke noe tvil om at man merker forskjeller i prisene fra årene før. Begge kommer med en del tips til hva man bør tenke på når man går i butikken og skal handle seg matvarer.

– Det er sikkert preferanser da, men jeg mener at Frist Price funker gull, sier Berge.

Noe annet som blir nevnt som viktig å tenke på når man handler varer i butikken er kilopris og hvor mye man får for pengene.

– Jeg kjøper pakker med store varer og fryser det ned, så har jeg til hele uken, sier Gravdal Ulriksen.

De pakkene som inneholder mindre, som gjerne er nærmere én porsjon, er nemlig dyrere i lengden enn de større pakkene.

Bank og sparing

– Skriv ned hvor mye du bruker på varer i løpet av en måned, sier Berge.

Hun forteller videre at dette trenger man ikke gjøre hver måned, men om man har gjort det én gang så blir man mer obs på eget forbruk og kan ha det i bakhodet ved senere anledninger.

De er begge enige i at om man bør prøve å fylle opp BSU hvert år, ettersom man får gode renter og skattefordeler på det. Et tips om man ikke har mye kunnskap om økonomi og sparing er å ringe banken sin.

– Ring banken din og sett opp møte med rådgiver, de har mye kunnskap når det kommer til sparing for unge. De er veldig hjelpsomme og vil deg ditt beste, sier Berge.

I tillegg kommer de med et siste tips: alle bør melde seg inn i fagforeningene sine. Der kan man som student få mange gode tilbud, blant annet på forsikring.

– Det kommer godt med, sier Berge.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *