En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

UiS får 50 ekstra studieplasser

, ,

Det kommer fram i en av regjeringens pressemeldinger som ble publisert i går. Dette skjer i forbindelse med krigen i Ukraina, som har drevet millioner av ukrainere på flukt. 

Av Fredrik Sirevåg

Nyheten gleder den nyvalgte lederen av studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOr), Sara Beitz. 

–  Helt siden starten av konflikten har det vært nedsatt en arbeidsgruppe på UiS som har arbeidet med spørsmål om hvordan UiS skulle håndtere dette. I tillegg har UiS sett på hvordan man skal ta imot disse studentene på en best mulig måte og da fikk vi muligheten til å åpne noen studieplasser, sier Beitz. 

Deltok i arbeidet

StOr har deltatt med en representant fra starten av denne prosessen.

–  Det handler mye om å ha et godt sikkerhetsnett og støtteordninger som fungerer for de potensielle ukrainske studentene. UiS støtter for eksempel Students at Risk ordningen og er opptatt av å ivareta studenter som kommer fra konflikt. Vi har også tidligere i år hatt en åpen dag på UiS for ukrainere for å vise hvilke tilbud vi har, sier Beitz

Sara Beits er leder i Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS

Beitz håper aktuelle studenter fra Ukraina søker seg til Stavanger. 

– Jeg har veldig troen på at vi har funnet gode løsninger på å ta imot studenter fra Ukraina. UiS er veldig godt forberedt, sier Beitz.

Totalt vil regjeringen fordele 1000 ekstra studieplasser til universiteter og høyskoler landet rundt. 

– Jeg er glad for at universitetene og høyskolene har kastet seg rundt for å ta imot studenter på flukt. Vi ser at mange strekker seg langt for å lage gode tilbud tilpasset de nye studentene, med flere kurs på engelsk, fleksible løsninger og tilpassede
undervisningsopplegg, sier kunnskapsminister, Borten Moe.

Tidligere i vår ba kunnskapsdepartementet alle universiteter og høyskoler om å melde inn kapasitet til å ta imot ekstra studenter. Basert på dette og et godt begrunnet forslag fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, er nå fordelingen av de 1000 ekstra studieplassene klare.

Kan omfordele plassene etter behov

Fordi det er vanskelig å vite på forhånd akkurat hvor de ukrainske flyktningene vil bli bosatt og hvor de ønske å studere, er det stor sjanse for at fordelingen av studieplasser ikke treffer helt. Derfor er planen å be om en tilbakemelding fra institusjonene senhøsten 2022 som grunnlag for å omfordele den ekstra kapasiteten som eventuelt blir stående ubrukt til institusjoner med større etterspørsel.  
Det skriver regjeringen på sine egne sider.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *