En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Utfordrende å studere når man ikke får lade

,

Studenter ved Universitetet i Stavanger (UIS) mener at det er for få steder hvor man kan lade nødvendige elektroniske enheter på Campus, og at dette gjør studiehverdagen utfordrende. Heldigvis har studenter mulighet til å påvirke dette.

Av Kim Daniel von Hirsch

– Jeg synes at det er veldig dårlig med tilgang på stikkontakter på de fleste byggene som er her. Det gjør at studiehverdagen blir veldig mye vanskeligere fordi vi er veldig avhengige av å bruke PC-er når vi studerer, sier andreårsstudent Carina Kristoffersen.

Dette er hun ikke alene om å mene. En av dem som sier seg enig er medstudent Julie Bergerud som går tredje året i rettslære.

– Det er minimalt med plasser hvor ledningen er lang nok til at du kan sitte på den plassen du har og lade samtidig. Da blir det veldig mye omrokkering på hvor man plasserer seg, og litt kamp om stikkontakter, sier Bergerud.

Vanskelige studieforhold

– Hvis jeg ikke husker å lade pc hjemme, og jeg for eksempel sitter på forelesning eller et sted hvor det ikke er så lett å få flyttet seg slik at jeg kan få ladet, så blir det et problem, sier førsteårsstudent Martin Skarning.

Selv om han er ny student ved UIS og ikke har gått tom for strøm på et viktig tidspunkt enda, forteller studenten i rettsvitenskap at han er bevisst på hvor det er stikkontakter når han velger sitteplass.

– Vi har hatt seminar i klasserom. Der husker jeg at jeg satt meg bevisst bakerst med veggen hvor det var stikkontakt, sier han.

En annen student, Kristoffersen, har flere ganger opplevd problemer fordi det ikke var tilgang på stikkontakter der hun studerte.

– I forelesning har vi endt opp med å sitte i trappene bakerst for å lade. Jeg vet om flere som har endt opp med å måtte dra hjem fordi de ikke har funnet tilgang på stikkontakt der de selv sitter og leser, sier hun. 

Noen plasser verre enn andre

Noen av byggene har bedre tilgang enn andre.

– Det varierer veldig hvor tilgjengelig det er med stikkontakter fra bygg til bygg. De er bygget i ulike år, og lagt opp ulikt. Jeg synes det er dårlig at det enda er noen bygg hvor det ikke er nok. Det gjelder spesielt KE og KA. Det er dumt for det blir urettferdig for de studentene som tilhører et gammelt bygg kontra de som tilhører et nyere bygg, sier Student Organisasjonens (StOr) leder Sara Bianca Beitz.

Det er også forskjell på hvilken type rom du er i. Forelesningssaler, lesesaler og fellesarealer er generelt dårligere anlagt enn grupperom og klasserom.

– Her på Kjell Arholms hus (KA), når vi sitter på lesesal, så er det veldig dårlig med tilgang på stikkontakter. Jeg vet at det er veldig mange som sitter i kantinen. Her er det også veldig dårlig tilgang på stikkontakter, sier Kristoffersen.

Forelesningssalene er kanskje verst.

– I de forelesningssalene jeg har vært i har jeg ikke opplevd at det har vært tilgang på stikkontakter, sier Skarning.

Interessante løsninger

Noen studenter ved lesesalen i KA har funnet en kreativ løsning på problemstillingen.

Emma Lønning (venstre) og Ina Olsson (høyre) sitter i lesesalen på KA, og bruker en åpen luke i gulvet til å lade de elektroniske enhetene sine. FOTO: Kim Daniel von Hirsch

– Det er noen steder hvor det er en luke du kan åpne for å komme til en stikkontakt, og den blir hyppig brukt for de som sitter litt lengre ut på radene. Det har jeg sett at hindrer den som sitter bak luken, sier Bergerud.

Studiekompisen Kristoffersen belyser også at det kan skape problemer for andre, men ser nødvendigheten ved å ta i bruk slike løsninger.

– Jeg ser at folk gjør det. Det er veldig forstyrrende når man skal dra ut stolen sin, og så havner man i en sånn gulvluke. Men må man, så må man, sier Kristoffersen

Emma Lønning og Ina Olsson er blant dem som har vært nødt til å ty til denne løsningen.

– Nå satt vi i lesesalen, og da fant vi en stikkontakt, så det var greit, sier Lønning.

Hun forklarer hvordan det så ut.

– Det var et hull midt i bakken med et lokk som var tatt av, hvor det var fire stikkontakter. Det var ubeskyttet og så ikke helt trygt ut, sier sykepleierstudenten.

Lederen for StOr, Sara Beitz, synes også at det ser farlig ut.

– Det er tragikomisk, det så farlig ut ja. Huff-a-meg. Jeg tenker at det er flaut, at man i 2022 må bryte HMS regler og det som er trygt for å få ladet PC-en sin, sier hun.

Hun håper det kan fikses så snart som mulig, slik at studenter slipper å ty til slike løsninger.

– Jeg håper at vi får løst det så fort som mulig, altså, en ting er områder hvor det ikke er lagt opp til at studentene skal sitte og jobbe med selvstudier, men i en lesesal så er det jo åpenbart at det er lagt opp til at studenter skal sitte og jobbe med selvstudium, og da håper jeg at man kan sørge for at det kommer muligheter til å lade med en gang, sier StOr lederen.

Kaos på eksamen

Ina Olsson forklarer at denne løsningen, hvor stikkontaktene befinner seg under en luke i gulvet, har skapt kaos ved eksamen.

– Det var en episode da jeg hadde eksamen tidligere i vår. Det var ledninger over alt. Det var i hytt og pine, og noen av eksamensvaktene var bekymret for at vi skulle dette i dem, sier Olsson

Det var ikke en veldig praktisk løsning.

– I eksamenssituasjon så er det litt stress når det er såpass mange som sitter rundt en slik. Det er nok stikkontakter, men ledninger går over alt. Noen var under pulten og da er det vanskelig å bruke den når du sitter der, sier Olsson

Dette kan du gjøre

Stikkontakt problematikken har lenge vært et aktivt politisk emne i studentparlamentet, og StOr har lenge kjempet for å skaffe god tilgjengelighet med stikkontakter. De har kommet til enighet om en løsning med UIS.

– Studenter skal kunne rapportere om en mangel på stikkontakter et sted, også skal drift ta imot den beskjeden og jobbe for nye stikkontakter der. Det er noe enkeltstudenter og vi kan gjøre, sier Sara Beitz.

StOr lederen forklarer at studentene har mulighet til å rapportere inn mangler ved infrastrukturen gjennom “Si Ifra”, som er rapporteringssystemet for all tilbakemelding på UIS.

– Vi har noe som heter “Si Ifra” systemet, og der kan alle studenter rapportere inn til drift. Da går man inn på www.uis.no/nb/student/si-ifra, også kan man velge gult nivå for driftsmeldinger og da kan man etterspør flere stikkontakter, men også andre mangler ved infrastrukturen i bygget, sier hun.

Allikevel bør studentene være klar over at det kan ta lang tid før noe blir gjort.

– Vi får ofte positive svar fra institusjonen om at «ja vi legger inn stikkontakter der hvor det er behov for det», også tar det veldig lang tid, sier StOr lederen.

Vi har forsøkt å få tak i uttalelser fra en driftsansvarlig ved UIS, men det har ikke latt seg gjøre.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *