En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Omikron kan bli redningen til cellostudenten Hedda

, ,

WHO tror omikron kan være slutten på pandemien i Europa. Det gir cellostudenten Hedda Regine Holstad Dyrnes håp om en bedre fremtid hvor hun kan utvikle seg på en scene.

Av Fredrik Sirevåg

Men hun tar også nyheten med en liten klype salt.

– Det gir meg glede å tenke på at vi kan bli ferdig med det. Samtidig har jeg vært med på mange prosjekter som bare har blitt avlyst og det kan jo bli veldig kjedelig i lengden, men jeg satser på at det kommer til å bli slutt på det, sier Dyrnes, som studerer utøvende cello ved Universitetet i Stavanger sitt fakultet for utøvende kunstfag.

Etter to år med korona kan det se ut som at den mer milde koronavarianten omikron er veien ut av pandemien.  WHOs regionsdirektør for Europa, Hans Kluge, regner med et scenario der 60% av den europeiske befolkningen kan bli smittet innen mars, skrev VG tidligere denne uken.

– Det er plausibelt at regionen nå beveger seg mot pandemiens sluttfase, sa Kluge til AFP.

Hardt rammet 

En av bransjene som er hardest rammet er kulturlivet.

–  Det er jo litt vanskelig å stole på at vi kommer til å bli prioritert fremover. Folk går jo tett i tett i sentrum på butikker og sånt, men først så fikk man ikke lov til å ha mer enn 50 folk som publikum og det er jo ikke nok som for eksempel for konserthus. Det er veldig imponerende at konserthus klarer å få det til å gå rundt, sier Dyrnes.

Hun legger ikke skjul på hvor viktig det er å fremføre for mange publikummere.

– Det er viktig for utviklingen min som musiker. Jeg er veldig vant til å spille foran folk på fra da jeg gikk på videregående skole. Der spilte jeg konsert nesten hver måned og det kan jo man for så vidt gjøre her, men det er ikke helt det samme, sier Dyrnes.

Dyrnes mener at det å stå på en scene er noe av det skumleste hun kan gjøre som utøver.

–  Samtidig er utøvelsen det artigste. Jeg liker å kunne formidle et budskap til folkene som lytter på og som har tatt seg tid til å komme. Jeg håper alltid å kunne gi dem en opplevelse som de vil ta med seg hjem, tenke litt på og huske i etterkant, sier Dyrnes.

Gode søkertall

Selv om koronaen har medført flere utfordringer for kulturbransjen de siste to årene, mener leder ved avdeling for klassisk musikk, Harald Eikaas, at de har vært heldige.

– Vi har kunnet holde mye åpent for aktivitet. Vi har én til én undervisning og har muligheten til å gjennomføre det. Dessverre har vi ikke fått gjort store prosjekter som krever mange folk, sier Eikaas.

I tillegg er søkertallene til linjene på Universitetet i Stavanger sitt fakultet for utøvende kunstfag, gode.

– Vi er veldig glade for at vi har god søkning til studiene våre og at kommende generasjoner vil gå den veien. Etter hvert har det kanskje begynt å gå opp for myndighetene som setter lover, regler og forskrifter at linjene våre tilbyr en profesjon som våre studenter skal ut i.

For cellostudenten blir neste mulighet for konsert om noen måneder. 

– Vi har et samarbeidsprosjekt i mars mellom våre skoler og musikklinjene i området. Det kan bli vanskelig å gjennomføre, men gleder meg veldig til det. Jeg synes det er spennende med samarbeid mellom orkester og kor, sier Dyrnes.

Hun tror ikke at coronaviruset vil forsvinne med det første. 

–  På en måte kommer jo korona aldri til å være over. Det kommer til å være noe vi alltid vil huske på Jeg tror det vil påvirke oss i hvert fall et år fremover selv om smitten blir mindre farlig for de fleste, sier Dynes.

Neste pressekonferanse om korona er 1 februar. Der vil det bli gjort en ny vurdering av tiltakene. Nabolandet vårt Danmark åpner opp den 31 januar.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *