En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Me, myself and my vibrator

, , , ,

Du som leser ser kanskje at bilde ovenfor er tatt av meg, men dette var ingen enkel avgjørelse. Skulle jeg liksom vise frem til alle hva jeg selv har handlet på Kondomeriet? Det føltes rett og slett litt flaut, men passet godt til ukens tema: sexleketøy stigma.

Av Veronica Irmelin Ellingsen

For tre uker siden skulle jeg reise med fly tilbake til Stavanger. Jeg hadde allerede dratt igjen kofferten når jeg kom på at jeg fortsatt ikke hadde pakket vibratoren og luben min. Resultatet ble derfor at jeg bare skulle være rask og pakke dette i håndvesken.

Problemet oppsto først når jeg skulle gjennom sikkerhetskontrollen på Gardemoen og innså at jeg måtte ta ut alt flytende og legge i en gjennomsiktig plastpose. Den ekstremt synlige neongrønne flasken lå da nesten alene i en stor grå kurv. Det var ikke før en seksti år gammel mann tok til sides vesken min for å dobbeltsjekke innholdet at jeg trodde jeg skulle synke sammen og dø. Mannen foran meg måtte nemlig ta ut iPaden sin og gå tilbake med den gjennom metalldetektoren og det eneste jeg kunne se for meg var at jeg måtte gjøre det samme med min Womanizer.

Men hvorfor var dette egentlig så pinlig? Hvorfor var tanken på at folk rundt meg skulle se at jeg eier sexleketøy så intenst ukomfortabel når jeg vanligvis ikke har noe problem med å snakke om sex?

Det er enkelt å legge skylden på et samfunn som har promotert at damer ikke liker sex like mye som menn, men realiteten i dag er at veldig mange er positive til sex. Blant annet har vi podcaster som «Call her daddy» og sanger som «WAP» (Wet ass pussy) som går viralt på TikTok. Samtidig rapporterte VG i 2020 at salget av sex-leketøy hadde økt under pandemien (https://direkte.vg.no/coronaviruset/news/salg-av-sexleketoey-til-vaers.S9a8vQ0yy) og ifølge en undersøkelse fra Norstat har 7 av 10 damer og 6 av 10 menn i Norge brukt sexleketøy. Så kan man egentlig si at bruken av slike leketøy fremdeles er stigmatisert? Mitt svar; ja.

Jeg har fortsatt venner som ikke vil gå inn i sexbutikker fordi de er bekymret for å bli sett av noen de kjenner. Jeg har venner som ikke vil fortelle partneren sin at de eier sexleketøy. Og jeg har venner som rett og slett aldri har onanert før.

Myter

Mye av stigmaet rundt sexleketøy ligger i myter og misoppfatninger om hva slags folk som bruker det. En av de mest normale mytene er at sexleketøy vil bytte ut sex med partner, noe som blant annet har dukket opp mye i Podcaster som er postet på TikTok. Sexolog Gunhild Næss forteller at dette er en oppfatning hun møter ofte, spesielt blant gutter.

-Det er nok en del menn som sitter igjen med å føle seg erstattet hvis hun kommer med en vibrator og vil inkludere det, men en slik tankegang må legges vekk. Sexleketøy skal fungere som et supplement til sexlivet. Noen kvinner har jo behov for sterkere stimulering utvendig enn det en finger eller tunge kan by på, sier hun.

En annen myte hun trekker frem omhandler menn og analsex. Det er nemlig mange som forbinder sexleketøy som analplugg og analvibratorer med å være homofil, men det er ikke sant. Næss peker på flere fordeler ved bruk av sexleketøy for menn.

-Prostata er en kjertel som kan sammenlignes med klitoris og der er det masse nytelse å finne. De sier jo «once you go anal, you never go back», fortsetter Næss.

Overkomme sex-leketøy stigmaet

Næss og jeg er enige i at det viktigste du kan gjøre for din seksuelle helse er å sørge for at du er komfortabel med deg selv og hvordan kroppen din virker. Sexleketøy kan gi en god pekepinn på dette. Samtidig er det viktig at du selv vet hva du tenner på og kanskje har en idé om hva som skal til for at du får en orgasme, både for din egen del, men også hvis du skal ha sex med en partner.

Et siste tips fra meg er at man kan kjøpe sexleketøy på nett og det er diskré innpakning og skal være trygt uansett hva du er komfortabelt med. Og som en bonus gir flere sexbutikker studentrabatter på sexleketøy både i butikk og på nett.

Kanskje bare unngå å pakke det du kjøper i håndbagasjen hvis du skal ta fly.

Fra VeronicaLegg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *