En redaksjon bestående av studenter
– Som lager nyheter for studenter

Har startet bildelingstjeneste

, ,

Økonomistudent Emma Rud-Abelseth venter på bussen Foto: Fredrik Sirevåg.

I går lanserte Universitetet i Stavanger en helt ny bildelingstjeneste for alle studentar og tilsette. Tidligere var parkeringsplassene framfor Arne Rettedals Hus forbeholdt ledelsen ved UiS. 

Av Fredrik Sirevåg

Nå er de fylt med seks elbiler. En av dem som er positive til tilbudet er økonomistudent Emma Rud-Abelseth. 

– Jeg tenker at det er et kjempegodt tilbud til de som bor alene og ikke har tilgang til bil. Hvis du skal for eksempel til Solastranden, og må bruke buss, så har man ikke tilgang til Solastranden på samme måte som med bil. I tillegg er du avhengig av bil hvis du flytter fra et kollektiv for å flytte tingene dine, sier Rud-Abelseth. 

Økonomistudent Emma Rud-Abelseth.venter på bussen. Foto: Fredrik Sirevåg 

Hun har selv førerkort, men ikke egen bil. Rud-Abelseth er fristet til å prøve ordningen.

– Jeg synes også at det er veldig bra at alle bilene er elbiler. Når et slikt tilbud dukker opp er det bra at det er miljøvennlig, sier Rud-Abelseth. 

Førsteårsstudenten har allerede kikket på UiS sine sider for å finne mer informasjon om tilbudet. Abelseth tror ikke hun er alene om å kunne dra nytte av tilbudet. 

– Jeg bor med en venninne og begge to har tenkt at det hadde vært praktisk å ha en bil her på campus, sier Abelseth. 

Kan bli utvidet

Prorektor for innovasjon og samfunn, Rune Dahl Fitjar, er fornøyd med at tilbudet nå er på plass. Han utelukker heller ikke at tilbudet kan utvides i samarbeid med Kolumbus hvis mange bruker ordningen. 

– Den langsiktige utviklingen på Ullandhaug går i alle tilfeller i retning av færre parkeringsplasser og større bruk av andre transportformer til og fra campus, sier Fitjar. 

Ordningen inngår i arbeidet med grønn omstilling på UiS.

– Vi arbeider med grønn omstilling i alle deler av virksomheten, også når det gjelder vårt eget klimaavtrykk. Bildeling er et tilbud som kan gjøre det lettere for ansatte å ta buss, sykle eller gå til jobben, fordi de har tilgang på en bil dersom de skal ha eksterne møter. Det gjør det også lettere for studenter å klare seg uten bil ved at de kan bruke bildeling til å gjøre større innkjøp eller ta seg rundt i distriktet, sier Fitjar. 

Abelseth mener at det er lurt å se hvor mye tilbudet blir brukt før man eventuelt legger til rette for nye steder med bildelingstjenester. Hun nevner også en annen viktig faktor for at folk skal begynne å bruke tjenesten. 

– Det kommer helt an på prisen. Hvis man skal fra A til B så tar man gjerne kollektiv med tanke på at vi er studenter og ikke har mye å rutte med, sier Abelseth.

Samarbeid mellom UiS og Kolumbus

Bildedelingstjenesten er et samarbeid mellom UiS og Kolumbus. Bilene kan leies på timebasis, dag, helg eller lenger, både i jobb og privat.

Seks biler inngår i ordningen: Tre Fiat 500, blant annet en kabriolet, To Hyundai og ein Nissan varebil. Senere vil det komme seks biler til. Bilene leiest i Kolumbus sin Sanntidsapp.  Slik bruker du ordninga. Det skriver UiS på sine egne sider. Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *